WHO: Hampir 500 petugas kesihatan terkorban di Gaza

Sejak permulaan serangan, banyak ambulans dan pusat perubatan juga terjejas dengan ketara

0
77
Sebanyak 118 insiden tambahan melibatkan serangan ke atas sektor perubatan di Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur - Sinar Harian
Sebanyak 118 insiden tambahan melibatkan serangan ke atas sektor perubatan di Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur - Gambar Sinar Harian

GAZA — Seramai 491 individu yang bekerja dalam sektor perubatan telah terkorban dan seramai 372 pula mengalami kecederaan dalam konflik Palestin-Israel di Gaza sejak 7 Oktober lalu.

Menurut kenyataan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), daripada jumlah kematian keseluruhan, sekurang-kurangnya 16 profesional penjagaan kesihatan kehilangan nyawa ketika bertugas dan 30 lagi mengalami kecederaan.

Dalam konflik yang berterusan, kini pada hari ke-24, terdapat sejumlah 82 serangan yang didokumenkan ke atas kemudahan perubatan di rantau yang tidak menentu itu.

Kenyataan WHO itu turut menyatakan bahawa 28 ambulans telah mengalami kerosakan dan 36 pusat perubatan telah terjejas dengan ketara sejak serangan yang dimulakan oleh Hamas.

Mengulas lanjut, WHO melaporkan sebanyak 118 insiden tambahan melibatkan serangan ke atas sektor perubatan di Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur.

Kejadian itu mengakibatkan tiga kematian dan 15 kakitangan perubatan mengalami kecederaan ketika bertugas. — MalaysiaXpress

Baca lagi: [Video] Warga tempatan serang pesawat dari Israel