[Video] Warga tempatan serang pesawat dari Israel

Penduduk tempatan menyerbu masuk ke terminal untuk melepaskan kemarahan terhadap kemelut yang melanda Palestin

0
105
Warga tempatan serang pesawat dari Israel - Gambar BNN
Tindakan perusuh mensasarkan penumpang warga Israel adalah sebagai tanda kemarahan dunia terhadap negara Yahudi tersebut - Gambar BNN

DAGESTAN — Keadaan di Lapangan Terbang Antarabangsa Makhachkala, Dagestan sebuah daerah di Rusia gempar hari ini apabila diserbu oleh penduduk tempatan akibat berita mengenai sebuah pesawat yang membawa warga Israel mendarat di sini.

Menurut beberapa perkongsian di laman X (Twitter), pesawat terbabit berlepas dari Tel Aviv, Israel dan mendarat di lapangan terbang di Dagestan.

Penduduk tempatan yang mengetahui akan berita tersebut telah berhimpun sebelum merempuh masuk ke dalam terminal dan berlegar di sekitar kawasan landasan mencari pemegang pasport Israel atau orang Yahudi bagi melepaskan kemarahan mereka terhadap kemelut yang melanda Palestin hari ini.

@malaysia.xpress

Tak senang duduklah orang Israel sekarang ni 🤣

♬ Epic News – DM Production

Melihat kepada situasi tersebut, anak-anak kapal bertindak mengunci pintu pesawat bagi mengelakkan perusuh memasuki pesawat.

Direktorat Utama Kementerian Dalam Negeri Rusia Wilayah Utara Kaukasus berkata Pasukan Simpanan Persekutuan Rusia telah dikerahkan menangkap dan mengawal keadaan serta keselamatan umum di lapangan terbang. — MalaysiaXpress

Baca juga: Israel nekad halang usaha Elon Musk bantu Gaza