Solari bangga JDT menewaskan Ulsan Hyundai FC

JDT kini menduduki tempat ketiga dalam Kumpulan satu dengan enam mata

0
42
Solari berbangga mengalahkan juara ACL 2012 dan 2020 2-1, prestasi hebat untuk Harimau Selatan - Gambar Stadium Astro
Esteban Solari (tengah) bangga dapat mengalahkan juara ACL 2012 dan 2020 dengan skor 2-1 - Gambar Astro Awani

ISKANDAR PUTERI — Esteban Solari, Ketua Jurulatih Johor Darul Ta’zim (JDT), merasa bangga dengan pencapaian pasukannya dan menggambarkan kemenangan mereka menentang pasukan gergasi Korea Selatan Ulsan Hyundai FC semalam sebagai pencapaian gemilang dalam usaha “membalas dendam”.

Solari berkata bahawa mengalahkan juara ACL 2012 dan 2020 dengan skor 2-1 adalah sesuatu yang sangat membanggakan buat pasukan Harimau Selatan tersebut, terutama selepas menghadapi pertarungan sengit.

“Ketika kami bermain di Korea Selatan sebelum ini, kami merasa ragu-ragu tentang prestasi kami, dan akhirnya kami tewas 1-3. Hari ini, saya sangat gembira kerana kami berjaya mengalahkan pasukan Korea Selatan ini selepas usaha keras yang kami lakukan.

“Saya sangat berbangga dengan semua pemain dan ingin mengucapkan tahniah kepada mereka. Kemenangan ini adalah hasil daripada usaha keras semua orang,” katanya dalam sidang media selepas perlawanan tersebut malam tadi (7 Nov).

Sementara itu, Ketua Jurulatih Ulsan Hyundai, Myung Bo, mengungkapkan kekecewaan terhadap kegagalan pasukannya untuk mengambil peluang untuk menjaringkan gol.

Kejayaan sengit JDT

“Kami memiliki beberapa peluang, tetapi amat sukar untuk menjaringkan gol. Namun, semua pemain bermain dengan baik.

“Sekarang, kami hanya perlu bersedia untuk perlawanan seterusnya,” katanya.

Sebelum ini, Muhammad Akhyar dinamakan Man-of-the-Match dalam perlawanan Kumpulan I Liga Juara-Juara Asia (ACL) yang keempat di Stadium Sultan Ibrahim di sini malam tadi.

JDT kini menduduki tempat ketiga dalam Kumpulan I dengan enam mata, sementara Ulsan Hyundai berada di hadapan dengan jumlah gol yang lebih banyak.

Klub Jepun, Kawasaki Frontale, mengekalkan tempat pertama dalam kumpulan dengan 12 mata, manakala kelab Thailand, BG Pathum United, menduduki tempat terakhir tanpa sebarang mata.

Pada 24 Oktober, pasukan Korea itu mengalahkan Harimau Selatan 3-1 di Stadium Bola Sepak Ulsan Munsu di Ulsan, Korea Selatan. — Bernama

Baca lagi: Petronas acquires naming rights for Sepang Circuit