PRN 2023: BN Guna Strategi ‘Kekal Dan Rampas’ Tawan Enam Negeri

0
46
Pengarah Pilihan Raya Barisan Nasional Datuk Seri Mohamad Hasan: BN guna strategi 'kekal dan rampas' tawan enam negeri
Pengarah Pilihan Raya Barisan Nasional Datuk Seri Mohamad Hasan: BN guna strategi 'kekal dan rampas' tawan enam negeri

Timbalan Pengerusi BN Mohamad Hasan berkata beliau optimis gabungan BN-PH mampu mengekalkan kemenangan di tiga negeri iaitu Negeri Sembilan, Selangor dan Pulau Pinang.

SEREMBAN — Barisan Nasional (BN) akan menggunakan strategi ‘kekal dan rampas’ (retain and regain) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) di enam negeri kali ini, dalam usaha memastikan Kerajaan Perpaduan dapat menguasai negeri-negeri terbabit.

Timbalan Pengerusi BN Datuk Seri Mohamad Hasan berkata mengambil kira ‘mood’ pengundi ketika ini, selain situasi pilihan raya itu sendiri yang berubah-ubah, beliau optimis gabungan BN-PH mampu mengekalkan kemenangan di tiga negeri iaitu Negeri Sembilan, Selangor dan Pulau Pinang, serta merampas Kedah, Terengganu dan Kelantan.

“Mana tahu boleh jadi ‘untung sabut timbul, untung batu tenggelam’.

“Setiap pilihan raya berbeza-beza… yang penting kita cuba dan pastikan rakyat dapat menerima dan memberi peluang kepada kita mentadbir Kedah, Kelantan dan Terengganu,” katanya.

Beliau yang merupakan calon Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau berkata demikian selepas Majlis Pemimpin Bersama Masyarakat, di Kuala Sawah di sini hari ini.

Mohamad yang juga Pengarah Pilihan Raya Barisan Nasional, sebelum ini dilaporkan berehat selama tiga hari berikutan dijangkiti virus influenza, namun telah mula turun padang berkempen berjumpa pengundi kawasannya sejak semalam.

Buat Pilihan Rasional

Sementara itu mengulas sokongan dan reaksi daripada masyarakat terhadap kempen yang dilakukan oleh gabungan BN-PH sepanjang sembilan hari ini, Mohamad menyifatkannya amat baik dan berharap pengundi rasional dalam membuat keputusan, serta tidak terpengaruh dengan sentimen berkait perkauman serta agama. 

“Jangan ikut sentimen kerana ia memang mudah dipengaruhi, terutamanya berkenaan kaum dan agama.

“Kesannya amat berbahaya kepada negara berbilang kaum ini,” katanya.

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan PRN di Kedah, Terengganu, Kelantan, Negeri Sembilan, Selangor, dan Pulau Pinang, serta Pilihan Raya Kecil (PRK) bagi Parlimen Kuala Terengganu dilaksanakan serentak, dengan hari pengundian pada 12 Ogos manakala pengundian awal pada 8 Ogos. — Bernama

Baca juga:
PRN: BN Tanding 108 Kerusi DUN Di Enam Negeri – NewMediaHit