Pengeluaran baharu proton sedan S70

Ketua Pegawai Eksekutif Proton berharapan kereta baharu ini mendapat sambutan besar

0
91
Dr Li Chunrong berkata Proton S70 mencatatkan bab baru bagi Proton kerana kembali ke pasaran sedan keluarga - AutoBuzz.my
Dr Li Chunrong berkata Proton S70 mencatatkan bab baru bagi Proton kerana kembali ke pasaran sedan keluarga - AutoBuzz.my

KUALA LUMPUR — Model sedan baharu yang pertama ditambah kepada barisan Proton sejak penampilan pertama Persona pada Ogos 2016.

Kilang Proton di Tanjong Malim, Perak, akan menghasilkan model ini.

Ketua Setiausaha Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI), Datuk Hairil Yahri Yaacob, mempengerusikan acara pemindahan itu.

Dalam satu kenyataan, Ketua Pegawai Eksekutif Proton Dr Li Chunrong berkata Proton S70 mencatatkan bab baru bagi Proton kerana kembali ke pasaran sedan keluarga.

“Kami meletakkan harapan tinggi bahawa ia akan menjadi popular dalam kalangan peminat Proton yang sedia ada dan baharu, serta membantu kami kembali ke puncak segmen pasaran yang sebelum ini diterajui oleh model seperti Proton Wira, Waja, dan Prevé.

“Upacara penyerahan hari ini adalah satu lagi langkah penting bagi Proton dalam usaha kami bersama DRB-HICOM Bhd dan Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd untuk menjadikan Tanjong Malim dan Lembah Teknologi Tinggi Automotif (AHTV) sebagai hab automotif kebangsaan,” katanya.

Sejak tahun 2019, syarikat telah melabur lebih RM1.8 bilion bagi menaik taraf kemudahan di Tanjung Malim.

“Ini memberi harapan yang baik untuk masa depan syarikat, kerana kami berhasrat untuk mengembangkan rangkaian penawaran untuk merangkumi lebih banyak Kenderaan Tenaga Baru (NEV) dan juga, kenderaan elektrik,” katanya. — Bernama

Baca lagi: Bekalan ayam kukuh, kenaikan harga siling ayam