Neymar buat pembedahan lutut

Beliau pernah menjalani pembedahan daripada Lasmar slepas patah kaki pada 2018

0
74
Hospital Mater Dei di Belo Horizonte, tempat penyerang Brazil, Neymar akan menjalani pembedahan lutut - Gambar Berita Harian
Hospital Mater Dei di Belo Horizonte, tempat penyerang Brazil, Neymar akan menjalani pembedahan lutut - Gambar Berita Harian

BRASILIA — Selepas ligamen dan meniskus pecah di lutut kirinya semasa perlawanan pasukan kebangsaan bulan lalu, pemain bola sepak Neymar akan menjalani pembedahan hari ini (2 Nov) di negara asalnya Brazil, umum Persekutuan Bola Sepak Brazil (CBF) semalam (1 Nov).

Rodrigo Lasmar, seorang doktor dengan pasukan kebangsaan, akan melakukan pembedahan ke atas pemain berusia 31 tahun itu di hospital Mater Dei di bandar selatan Belo Horizonte. Pemain itu menyertai kelab Arab Saudi Al-Hilal dari Paris Saint-Germain (PSG) Ogos lalu, CBF menyatakan dalam satu kenyataan.

Beliau pernah menjalani pembedahan daripada Lasmar pada masa lalu selepas patah kaki pada 2018.

Selepas bertembung dengan pemain tengah lawan, Nicolas de la Cruz, pada 17 Oktober, Brazil tewas 2-0 kepada Uruguay dalam perlawanan kelayakan Piala Dunia, dan Neymar diusung dengan air mata.

Dia dijangka terlepas beberapa bulan akibat kecederaan itu, termasuk perlawanan kelayakan Piala Dunia 2026 menentang Argentina dan Colombia bulan ini.

Enam musim bersama PSG, di mana dia terikat dengan rekod dunia AS$234 juta (RM1.1 bilion) pada 2017, dicemari isu kecergasan.

Pada Ogos tahun lalu, beliau menandatangani kontrak AS$95 juta (RM451 juta) dengan Al-Hilal.

Walaupun bergelut dengan kecederaannya, Neymar mengukuhkan rekodnya pada September tahun lalu, mengatasi Pele untuk menjadi penjaring terbaik Brazil sepanjang zaman dengan 79 gol. — MalaysiaXpreess

Baca lagi: Neymar alami kecederaan lutut di perlawanan Uruguay