Kes Ebit: Perisian Tak Dapat Kenal Pasti Mesej Teks Yang Telah Dipadam

1
41
Saksi dalam kes pendakwah terkenal Ebit Lew berkata perisian pihak PDRM tidak dapat kenal pasti mesej teks yang telah diapadam. Foto: 1Media.My
Saksi dalam kes pendakwah terkenal Ebit Lew berkata perisian pihak PDRM tidak dapat kenal pasti mesej teks yang telah diapadam. Foto: 1Media.My

Saksi memberitahu mahkamah bahawa perisian yang digunakan pihak PDRM tidak dapat mengenal pasti data yang dipadam daripada telefon bimbit pengadu wanita dalam kes pendakwah Ebit Lew.

TENOM — Mahkamah Majistret di sini hari ini diberitahu bahawa perisian XRY yang digunakan oleh pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak dapat mengenal pasti data yang dipadam daripada telefon bimbit pengadu wanita dalam kes pendakwah Ebit Irawan Ibrahim Lew, atau Ebit Lew.

Juruanalisis Kanan Audio Video PDRM Latifah Abdul Aziz, 43, berkata beliau menggunakan perisian itu untuk mengekstrak data dalam telefon bimbit pengadu.

Saksi pendakwaan ketujuh itu bersetuju dengan cadangan peguam Ram Singh, yang mewakili Ebit Lew, bahawa sebagai pihak yang menyediakan laporan forensik dan menganalisis telefon bimbit tersebut, ada  kemungkinan mesej teks telah dipadam.

Latifah berkata beliau turut menganalisis telefon bimbit yang dirampas daripada saksi pertama iaitu Mohd Fairuz Abu dan saksi ketiga Firdaus Wong Wai Hung.

“Hasil analisis mendapati terdapat kumpulan WhatsApp dinamakan ‘Nobody’ mempunyai empat ahli iaitu Mohd Fairuz, Firdaus dan dua inidvidu lain,” katanya pada perbicaraan kes Lew di hadapan Majistret Nur Asyraf Zolhani.

Ebit Lew, 38, berdepan 11 pertuduhan antaranya mengaibkan kehormatan seorang wanita berumur 40-an dengan menghantar perkataan dan gambar lucah ke nombor telefon mangsa melalui aplikasi WhatsApp antara Mac dan Jun 2021 mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara lima tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Perbicaraan bersambung esok. — Bernama

Baca juga:
Kes Ebit: Fon Ada Sejarah Layari Laman Lucah