Kerajaan Tiada Kuasa Sekat Akaun TikTok Sanusi – Saifuddin

0
99
Datuk Sri Saifuddin (kiri) berkata Kementerian Dalam Negeri tiada kuasa untuk menyekat akaun TikTok milik Datuk Sri Sanusi (kanan).
Datuk Sri Saifuddin (kiri) berkata Kementerian Dalam Negeri tiada kuasa untuk menyekat akaun TikTok milik Datuk Sri Sanusi (kanan).

Kerajaan tiada kuasa untuk menyekat akaun TikTok ataupun mana-mana aplikasi akaun media sosial pengguna, kata Menteri Dalam Negeri.

KUALA LUMPUR — Kerajaan tidak mempunyai kuasa untuk menyekat mana-mana akaun pengguna aplikasi media sosial TikTok, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Sri Saifuddin Nasution Ismail.

Menempelak dakwaan Menteri Besar (MB) Kedah Datuk Sri Muhammad Sanusi Md Nor bahawa kerajaan menghalang akses atau memadam kandungan akaun TikToknya, Saifuddin berkata kerajaan mempunyai banyak kerja lain yang perlu dilakukan.

Beliau berkata aplikasi milik ByteDance Ltd iaitu firma teknologi dari China itu sama seperti aplikasi media sosial lain yang mempunyai ‘pantang larang’ yang perlu dipatuhi pengguna.

“Kerajaan Malaysia ada kuasa ban (sekat) akaun TikTok kita?… jawabnya tidak. Kalau TikTok terima banyak report (laporan) dan aduan pengguna lain, maka TikTok akan ban la akaun yang menjadi isu itu.

“Kiranya yang ban TikTok kita ialah orang awam bukannya kerajaan. Orang awam buat aduan dan TikTok ban. Hari ini MB Kedah kata content (kandungan) TikTok dia kena padam. Dia kata Malaysia dah jadi Korea Utara!

“Kerajaan Banyak Kerja Lain”

“Saya tentunya tak setuju sebab memang bukan kerajaan yang buat, kita pun (kerajaan) banyak kerja lain,” katanya menerusi hantaran di Facebooknya hari ini.

Terdahulu, Sanusi dalam satu ceramah di Baling, Kedah malam semalam mendakwa akaun TikToknya disekat dan menyifatkan ia sebagai usaha menghalang kemaraannya berkempen secara maya menjelang Pilihan Raya Negeri.

Sementara itu, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC) dalam kenyataan hari ini menegaskan tiada arahan diterima untuk menghalang akses atau memadam kandungan akaun TikTok Menteri Besar Kedah itu.

MCMC memaklumkan pihaknya telah meneliti kenyataan Sanusi yang menuduh kerajaan menghalang akses atau memadam kandungan akaun TikTok beliau.

“MCMC mengesahkan, tiada sebarang arahan diterima berhubung isu ini,” menurut kenyataan itu.

Menurut MCMC, platform-platform media sosial mempunyai garis panduan komuniti yang menentukan tindakan boleh diambil terhadap mana-mana pengguna secara automatik apabila terdapat pelanggaran terhadap panduan tersebut, mahupun berdasarkan aduan orang ramai.

“Garis panduan komuniti sedemikian menetapkan jangkaan, mempromosikan keterangkuman dan mengurangkan kandungan memudaratkan atau yang berbaur jelik yang boleh mengganggu keharmonian dalam komuniti,” menurut MCMC. — Bernama

Baca juga:
Saifuddin: Sanusi Must Face The Music