AS, Korea Selatan, Jepun lancar kumpulan kerja ‘ancaman siber’

Perjanjian ini ialah langkah menyekat aktiviti siber untuk kejuruteraan senjata

0
93
ketiga-tiga negara bersetuju untuk mewujudkan mekanisme peringkat tinggi dan mengadakan mesyuarat suku tahunan secara tetap - Gambar NK News
Ketiga-tiga negara bersetuju untuk mewujudkan mekanisme peringkat tinggi dan mengadakan mesyuarat suku tahunan secara tetap - Gambar NK News

SEOUL — Korea Selatan, Jepun dan Amerika Syarikat bersetuju untuk menubuhkan sebuah kumpulan perundingan peringkat tinggi untuk menyekat aktiviti siber yang disyaki dilakukan oleh Korea Utara.

Pejabat Presiden Korea Selatan pada Isnin (6 Nov) berkata menerusi penubuhan kumpulan itu, ketiga-tiga negara berkenaan juga akan bersama-sama menangani cabaran siber global, lapor Sputnik.

“Kandungan utama perjanjian ini ialah pembangunan bersama langkah-langkah untuk menyekat aktiviti siber yang digunakan sebagai sumber utama pembiayaan untuk kejuruteraan senjata, seperti senjata nuklear dan senjata pemusnah besar-besaran yang dilakukan oleh Korea Utara.

“Perjanjian itu juga antara lain mengukuhkan tindak balas bersama terhadap ancaman siber global antara ketiga-tiga negara.

“Untuk tujuan ini, ketiga-tiga negara bersetuju untuk mewujudkan mekanisme peringkat tinggi dan mengadakan mesyuarat suku tahunan secara tetap,” menurut kenyataan pejabat presiden.

Keputusan itu dicapai semasa mesyuarat tiga hala pada 31 Oktober di Washington yang melibatkan Timbalan Penasihat Keselamatan Negara Timbalan Korea Selatan In Seong-hwan, Penasihat Keselamatan AS bagi Teknologi Siber dan Baharu Anne Neuberger dan Timbalan Ketua Setiausaha Keselamatan Negara Jepun Keiichi Ichikawa.

Kenyataan bersama itu dikeluarkan berikutan pertemuan tiga hala antara Presiden AS Joe Biden, Presiden Korea Selatan Yoon Suk-yeol dan Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida di Camp David. — Bernama-Sputnik

Baca lagi: Mindef perjelas had umur peserta PLKN 3.0