Apa Yang Najib Razak ‘Curi’ Daripada Kita, Sebenarnya?

0
104
Malaysia must go after international merchant bank Goldman Sachs for its masterminding of the 1MDB Story either indirectly through rogue elements like Jho Low or directly. The US government has taken the position that Goldman Sachs may be too large to fail. - MH filepic
Malaysia must go after international merchant bank Goldman Sachs for its masterminding of the 1MDB Story either indirectly through rogue elements like Jho Low or directly. The US government has taken the position that Goldman Sachs may be too large to fail. - MH filepic

Keadilan memanggil kita untuk membetulkan apa yang salah. Dan kesalahan pertama yang perlu kita betulkan ialah menggelar Najib Razak sebagai pencuri, kerana dia tidak pernah didakwa kerana mencuri

Pada hari Jumaat, 31 Mac 2023, kita akan mendengar keputusan daripada lima hakim yang mempengerusikan Semakan Kehakiman Kes Antarabangsa SRC RM42 juta bagi keputusan yang dibuat oleh bekas Perdana Menteri Najib Razak semasa memegang jawatan.

Kita sering mendengar di media sosial komen dan siaran, “Najib curi”, “Najib sakau duit”, “Dia curi duit rakyat” – pada dasarnya semuanya berpunca daripada dakwaan bahawa Najib Abdul Razak mencuri wang rakyat dan itulah sebabnya dia dijatuhkan hukuman penjara di Penjara Kajang selama 12 tahun.

Walau bagaimanapun, apabila kami meminta untuk menjelaskan apa yang dia benar-benar mencuri, tiada seorang pun daripada mereka yang mengulas atau menyiarkan tuduhan ini boleh memberitahu kami apa sebenarnya yang dia ‘curi’. Sebenarnya, adakah beliau seorang pencuri?

Mari dapatkan fakta kami di sini.

Najib Dipenjara 12 Tahun

Pada 23 Ogos 2023, mahkamah tertinggi Malaysia memenjarakan bekas perdana menteri itu hingga 12 tahun penjara dengan denda RM12 juta kerana pecah amanah jenayah, salah guna kuasa dan pengubahan wang haram kerana menerima secara haram kira-kira USD10 juta daripada SRC International, bekas unit 1MDB. Tiada satu pun pertuduhan yang melibatkan pencurian.

Kita tahu sekarang bahawa di bahagian antarabangsa, terdapat penyiasatan, kes mahkamah, pertuduhan dan penghakiman dibuat terhadap individu tertentu yang didakwa terlibat dalam menyedut keluar dana 1MDB keluar negara. Dari Singapura ke Jerman, Switzerland, Amerika Syarikat dan juga Kepulauan Cayman, banyak personaliti telah dibawa untuk disoalsiasat dan ada yang dihukum penjara.

Bagaimanapun, tokoh utama yang terlibat dalam semua penipuan ini ialah Low Taek Jho yang juga dikenali sebagai Jho Low, yang mendalangi penyedutan dana daripada 1MDB menggunakan nama PM (Najib) dan bekerjasama dengan Gabenor Bank Negara Malaysia, Zeti Aziz, bagi menggalakkan Najib membuka akaun peribadi bagi menerima dana derma daripada Almarhum Raja Arab Saudi.

Seperti yang kita semua tahu sekarang daripada perbicaraan 1MDB yang sedang berjalan, akaun tersebut diuruskan oleh pemegang mandat, Nik Faisal Nik Ariff, bekas CEO 1MDB, dengan PM tidak mengetahui apa yang berlaku dengan akaun peribadinya. Kita kini tahu bahawa kerana ketidaktahuan Najib tentang selok-belok akaun peribadinya, dia terus mengeluarkan cek kepada parti politik dan agensi bukan kerajaan untuk aktiviti CSR sehingga cek hampir melantun jika tidak kerana Jho Low cuba menutup jejaknya dengan meminta rakan sekutunya mendepositkan wang tunai untuk menampung kekurangan itu.

Jika anda membaca garis masa skandal 1MDB, anda dapat melihat bahawa ia adalah proses rumit yang menjangkau bertahun-tahun dan banyak negara. Jika anda membaca buku Billion Dollar Whale oleh koresponden The Wall Street Journal Tom Wright dan Bradley Hope, anda akan tahu bahawa skandal 1MDB bukanlah perbuatan Najib.

NAMUN, SATU-SATUNYA ORANG DI NEGARA YANG TELAH DIDAKWA, DIBICARAKAN DAN DIPENJARA UNTUK SKANDAL 1MDB IALAH NAJIB RAZAK!

Semua Mata Kepada Jho Low

Semuanya menunjuk kepada Jho Low dan rentetan proksi dan kroninya yang bekerjasama untuk memperdayakan perdana menteri ketika itu untuk berfikir bahawa semuanya baik-baik saja dengan derma Saudi untuk mengukuhkan program jangkauan Islam di negara ini, untuk membantu Barisan Nasional memenangi pilihan raya ketika itu, antara lain. Lebih penting lagi, kita telah melihat dari jejak kertas bahawa deposit itu sebenarnya daripada kerajaan Saudi dan wang ini dikembalikan selepas pilihan raya selesai.

Bekas Gabenor Bank Negara, Zeti Aziz (kiri) dan penyamun tersohor, Jho Low. Dua individu yang tahu lebih mengenai akaun bank bekas PM Najib Razak. Tetapi yang dimasukkan penjara adalah Najib. yang tidak tahu akaun beliau telah dimanipulasi oleh mereka ini. - Gambar fail MH
Bekas Gabenor Bank Negara, Zeti Aziz (kiri) dan penyamun tersohor, Jho Low. Dua individu yang tahu lebih mengenai akaun bank bekas PM Najib Razak. Tetapi yang dimasukkan penjara adalah Najib. yang tidak tahu akaun beliau telah dimanipulasi oleh mereka ini. – Gambar fail MH

Ramai orang enggan mempercayai bahawa wang yang didepositkan ke dalam akaun Najib adalah daripada derma dan ia sebenarnya adalah wang daripada SRC-1MDB, walaupun telah mendokumenkan bukti dan saksi di mahkamah yang memberi keterangan bahawa mereka tidak sedar bahawa Najib tidak tahu tentang perkara itu. deposit dan pindahan ke dalam akaun peribadinya. Kerana pemahaman mereka yang lemah tentang perkara itu dan kepercayaan dinding batu yang mengkhayalkan mereka, mereka membuat kesimpulan bahawa Najib harus dipenjarakan tanpa mempersoalkan mengapa orang lain yang dinamakan dalam pertuduhan itu tidak pernah dibicarakan.

Sekarang Najib telah menjalani kira-kira lapan bulan di Penjara Kajang, sama ada dia kembali ke penjara atau pulang ke rumah untuk bersama keluarganya bergantung pada imbangan. Tetapi satu perkara yang pasti, dia tidak mencuri mahupun mendalangi skandal 1MDB.

Satu perkara yang anda boleh katakan dia bersalah, adalah beliau tidak mempunyai kawalan yang lebih baik terhadap pegawai dan rakan sekutunya sehingga mereka mengambil kesempatan daripada jadual sibuknya sebagai PM dan dia telah meletakkan kepercayaan mutlaknya kepada mereka.

Ini termasuk Zeti yang masih belum menjadi saksi dalam perbicaraan 1MDB selepas bercuti perubatan untuk tempoh yang panjang. Sesungguhnya, jika seseorang tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan, dia tidak akan bersembunyi. – mediahit

Artikel ini diterbitkan dalam Bahasa Inggeris pada 29 March 2023 dan diterjemahkan dalam Bahasa Melayu oleh